Alisa Velaj

Alisa Velaj  has been shortlisted for the Erbacce-Press Poetry Award in 2014. Her works have appeared in more than ninety print and online international magazines worldwide. Her poetry collection, With No Sweat At All, will be published by Cervana Barva Press in 2019.

 

Temjan 

 

 

Lutem sërish pas heshtjes ose hesht prore pas lutjes. 
Zambaku i ëndrrave i është larguar prej kohësh ngjyrës së bardhë. 
E bardha e borës, e bardha e petaleve… e deri tek e bardha e vezës. 
Një korb më i zi se vdekja vjen rrotull zambakut 
dhe meket në krahët e shtrëngatës. 
Era e temjanit të tejshpon nuhatjen…

 

THE INCENSE

 

 

I again pray after silence and stay silent after prayer. 

The lily of my dreams has long fled the white colour. 

The white of snows, the white of petals and even 

the white of eggs. 

The raven, blacker than death, haunts the lily, 

fading away on the wings of storms.

 

Translated from Albanian into English by Ukë Zenel Buçpapaj